Honden trimmen

Trimmen is een algemeen woord voor vachtverzorging. Bij elke soort hond is dit weer anders. Afhankelijk van het ras en de vachtsoort.

Plukken

Plukken is het verwijderen van de oude, bovenste, loszittende laag haren bij ruwharige vachten. De vacht dient in dit geval goed ‘plukrijp’ te zijn om de huid en de hond zo min mogelijk te irriteren. Voor de meeste plukvachten is dit twee keer per jaar. De ‘plukrijpe’ vacht wordt met de hand verwijderd.

Uitzondering; is wanneer we er een stripvacht van maken. Deze bestaat uit 3 lagen: de onderwol en een dek vacht die zich in twee verschillende rijpings-cyclussen bevinden. Om de 3 maanden wordt bij het trimmen de rijpste lengte eruit geplukt. Deze cyclus is dan 6 maanden oud. De korte vacht van 3 maanden oud en de onderwol blijven dan over. De eerste volgende trimbeurt is dan weer over 3 maanden. Zo wisselen de cyclussen elkaar af en moet de hond vier keer per jaar worden geplukt.

Effileren

Het effileren gebeurt met een zogenaamde effileerschaar. Met deze techniek blijft ook de haarwortel in de *haarfollikel zitten.
Met deze schaar wordt het haar van de hond zo behandeld dat er een natuurlijk verloop zit tussen het korte en het lange haar.
Deze methode voorkomt dat er scherpe overgangen en happen zichtbaar zijn.

*Haarfollikel = een haarzakje

Ontwollen

Bij ontwollen wordt de loszittende ondervacht verwijderd. Wij doen dit met verschillende soorten gereedschappen die specifiek voor de desbetreffende vacht geschikt zijn. De ondervacht die niet regelmatig gekamd wordt, kan gaan vervilten en evt. huidproblemen veroorzaken. In de zomer kan zo’n dichte (vervilte) ondervacht oververhitting van de hond tot gevolg hebben.